top of page

ACHTERGROND

Ringsteken of ringrijden is een folkloristische traditie waarbij men, gezeten te paard of vanaf een aanspanning, een lans door een ring probeert te steken. Deze traditie, die in sommige streken als sport beoefend wordt, komt voor in delen van NederlandDuitsland en Denemarken. Sommige ringsteekwedstrijden (bijvoorbeeld de Middelburgse) slagen erin veel toeristische belangstelling te wekken.

 

Het ringrijden kan op meerdere manieren beoefend worden.

Zeeuwse variant

In de Zeeuwse variant zijn de ringstekers gezeten op een Zeeuws paard en wordt het ringsteken vanuit een levende traditie vooral als een serieuze sport beoefend. De deelnemers zijn traditioneel boeren uit de streek waar het evenement gehouden wordt. Het is een spel waarbij de deelnemer, gezeten op een paard (bij voorkeur een boeren werkpaard) in galop door de ringbaan rijdt en probeert een lans die hij in de hand heeft door een ring te steken die is opgehangen halverwege de ringbaan, hangend aan een ijzeren bus. De wedstrijdring heeft een doorsnede van 38 mm. Wanneer op het einde van de dag meerdere deelnemers een even groot aantal ringen gestoken heeft start een volgende fase van de wedstrijd; het zogenaamde kampen. Hierbij wordt de wedstrijdring telkens een stap verkleind en wie de ring mist valt af.

West-Friese variant

In West-Friesland zijn de deelnemers gezeten in een met een Fries paard aangespannen sjees. Naast de bestuurder van de sjees zit degene die de ringsteeklans vasthoud en de ringen steekt. Deze vorm van ringsteken is meer gericht op het folkloristische aspect. Het ringsteken is enige eeuwen geleden ontstaan als spel op jaarmarkten, waar alle boeren zich verzamelden. Tegenwoordig worden er vaak speciale evenementen voor georganiseerd of wordt het ringsteken op Koninginnedag uitgevoerd. Vaak gaat het gepaard met ander folkloristisch vertoon, zoals een optocht met historische boerenwagens of een markt met oude ambachten en klederdrachten.

Overige varianten

  • In Zuid Beveland beoefent Ringrijders Vereniging Ons Genoegen uit Wemeldinge het ringsteken nog met de traditionele korte stok. Ook stoeltje-rijden is daar een vast onderdeel van het programma.

  • In Ouderkerk aan de Amstel bestaat sinds enkele jaren de traditie van het ringsteken vanuit auto's.

  • Een variant van ringsteken is tonnetje steken

 

Bron: Wikipedia 

bottom of page